top of page

Hukuk ve Danışmanlık

  • Instagram

*Türk Medeni Kanunu Kapsamındaki Mal Rejimleri Konulu Yazı İçin TIKLA
*Ölüm Halinde Mal Rejimi Tasfiyesi Konulu Yazı İçin TIKLA
*Muris Muvazaası, Mirasta Denkleştirme ve Tenkis Konulu Yazı İçin TIKLA
*Boşanma Davası ve Boşanmanın Fer'ileri Konulu Yazı İçin TIKLA
 

Nafaka Nedir ?

Nafaka, birinin geçindirmekle yükümlü olduğu kimselere, mahkeme kararıyla bağlanan aylık anlamına gelmektedir.

Hukuk dünyasında ise, boşanma davası devam ederken yahut boşanma kararı verildikten sonra ekonomik sıkıntı yaşayacak olan eşe hayatını idame ettirebilmesi için bağlanan aylık anlamına gelmektedir.

Kimler Nafaka Talep Edebilir ?

Boşanma davası sürecinde veya sonrasında ekonomik olarak zor duruma düşecek olan taraf nafaka talep edebilir. Buna göre Aile Mahkemesi Hakimi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda maddi durumu iyi olan eşin, maddi durumu kötü olan eşe nafaka ödemesine hükmedilir.

Tedbir Nafakası Nedir ?

Tedbir nafakası, boşanma davası devam ederken mahkeme tarafından ailenin geçimini sağlayabilmesi için taraflardan biri lehine hükmedilen nafaka çeşitidir.

Tedbir nafakası, ekonomik durumu daha kötü olan eş için istenebileceği gibi evlilik birliği içerisinde doğan çocuklar için de talep edilebilir. Tedbir nafakasına hükmedilmesi için tarafların talebine ihtiyaç yoktur. Tedbir nafakasına eşlerin bu yönde bir talebi olmasa dahi çocukların bakımı için zorunlu olması durumunda mahkemece re’sen hükmedilebilir.

Tedbir nafakasında özellik sarf eden diğer bir durum, tedbir nafakasını talep eden eşin boşanma davasına sebep olan vakıada daha az kusurlu yada kusursuz olması şartı aranmamış olmasıdır. Zira yukarıda da belirtildiği üzere tedbir nafakasına hükmedilmesi için eşin ekonomik anlamda zorluğa düşecek olması yeterlidir. Yani nafaka talep eden eşin kusurlu olmasının tedbir nafakasına hükmedilmesi yönünden bir etkisi bulunmamaktadır. 

İştirak Nafakası Nedir ?

İştirak nafakası, velayeti kendisine verilmeyen eş aleyhine, ergin olmayan çocuk lehine herhangi bir talep olmasa dahi Aile Mahkemesi Hakimi tarafından hükmedilen bir nafaka türüdür. Bu nafaka türünde de eşlerin kusur durumunun hiçbir etkisi yoktur. Çünkü mahkemece hükmedilecek olan iştirak nafakası ergin olmayan müşterek çocuğun eğitim, beslenme, giyinme, barınma, sağlık, vs gibi ihtiyaçlarına harcanması için hükmolunan bir meblağdır.

Mahkeme tarafından daha once çocuk için tedbir nafakası adı altında ödenmesine karar verilen nafaka boşanma kararının kesinleşmesinin ardından iştirak nafakasına döner.

İştirak nafakası kural olarak çocuğun 18 yaşını doldurması, evlenmesi yada mahkeme kararıyla ergin kılınması halinde son bulur. Ancak 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 182.maddesi gereği çocuk ergin olmasına rağmen eğitimi devam ediyorsa, eğitim hayatının sonuna kadar iştirak nafakası ödenmeye devam edilir.

Yoksulluk Nafakası Nedir ?

Öncelikle belirtmek gerekir ki; diğer nafaka çeşitlerinden farklı olarak, yoksulluk nafakasına hükmedilirken nafaka ödenecek eşin boşanmaya sebep olan vakıayla ilgili olarak diğer eşe nazaran daha az kusurlu olması şartı aranır. Yani boşanma sebebinde daha az kusurlu olan eş yoksulluk nafakasına hak kazanabilir.

Yoksulluk nafakası, boşanmanın gerçekleşmesi sonucunda ekonomik olarak sıkıntı yaşayacak olan eşe geçimini sağlayabilmesi için hükmolunan nafaka miktarıdır.

Yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için tarafların talep etmesi gerekir. Yani Aile Mahkemesi Hakimi yoksulluk nafakası konusunda taleple bağlıdır. Şayet talep edilmezse kendiliğinden nafakaya hükmetmeyecektir.

Nafaka Miktarı Neye Göre Belirlenir ?

Mahkeme nafaka talebini değerlendirirken eşlerin sosyo ekonomik durumunu dikkate alır. Bu noktada, mahkemece eşlerin sahip olduğu taşınır taşınmaz mallar, aylık kazançları ve zorunlu masrafları vs. gibi birçok kriter birlikte değerlendirilerek nafaka miktarı tayin edilir. Bu aşamada mahkeme; tarafların sosyal ekonomik durumunun araştırılması için kolluk kuvvetini görevlendirebilir, tanık dinleyebilir, tapu kayıtları ve diğer siciller ile iş yeri vergi levhaları, maaş bordrosu gibi delilleri inceler.

Nafaka Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Nafakası davasına bakmaya 4787 sayılı kanun ile kurulan Aile Mahkemeleri görevlidir.

Boşanmaya davası süresince talep edilecek olan nafaka hususunda yetkili mahkeme boşanma davasının görüldüğü yer mahkemesidir.

Ancak nafakanın boşanmadan sonra talep edilmesi bakımından yetkili mahkeme nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesidir.

Boşanma, nafaka ve velayet konularına ilişkin davalar eşleri duygusal bağlamda yıpratıcı bir süreç olmasından dolayı bu tür uyuşmazlıklarda alanında uzman avukatlardan yardım almanız işinizi şansa bırakmamanızı sağlayacak ve yargılama sürecindeki talepleriniz profesyonel anlamda takibinin yapılmasını kolaylaştıracaktır. Bu sebeple boşanma, nafaka ve velayet hukuku konularında uzman avukatlardan destek almanızı önemle tavsiye ederiz.

Boşanma davası daha da genel olarak Aile Hukuku kapsamlı bir alan ve uzmanlık gerektirdiği için yapacağınız hata ve kaçıracağınız süreler hak kayıplarına uğramanıza sebep olabilir. Bu nedenle bu alanda uzman bir avukat ile anlaşmanız her zaman yararınıza olacaktır. Mersin Avukat Recep Sarıkurt Hukuk ve Danışmanlık Ofisi olarak Türk Medeni Kanununa tabi her türlü işleminizde siz değerli müvekkillerin yanındayız. Gerekli özen ve titizlilikle vekalet görevini yerine getirmekte, siz değerli müvekkiller için azami hukuki yarar sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Mersin ve Adana başta olmak üzere gelişen teknoloji ile Türkiye’nin her yerine hukuki yardım sağlamaktayız.

bottom of page